LENFÖDEM ![]() Lenfödem kişinin lenf sistemindeki bir bozukluk sonucunda,bozulan taraf uzvun şişmesi ile kendini gösteren sistemsel bir bozukluktur. Halk arasında fil hastalığı olarakta bilinir. Lenfödem doğuştan gelen bir rahatsızlık olabileceği gibi sonradan geçirilen bir rahatsızlık sonucunda da oluşabilir. Günümüzde lenfödem hastalarının sayısı giderek artmaktadır. Kanser vakalarının artmasıyla lenfödem hastalarının sayısıda gün geçtikçe artmaktadır. Kanser hastalarında kullanılan ışın tedavisi lenf damarlarınıda etkilemektetir. Işın tedavisine maruz kalan bölgedeki lenf damarları görevini yapamaz hale gelir ve o emilemeyen lenf sıvısı bölgede toplanarak şişer. Ayrıca virüsler,parazitler vb çeşitli sebepler de lenfödeme neden olabilir. LENFÖDEM TEDAVİSİNDE NELER UYGULANIR? Lenfödemi olan hastalar tedavisi için genellikle nereye başvuracaklarını bilemezler. Lenfödemin tedavisi Manuel Lenf Drenajı / Kompleks Boşaltıcı Tedavidir. Bu tedaviyi ilgili konuda gerekli eğitimleri almış fizyoterapistler uygulamaktadır. Manuel Lenf Drenajı herhanbir masajla karşılaştırılmamalıdır. Manuel Lenf Drenajı diğer masajlardan çok farklıdır ve dikkatlice uygulanması gereken hassas bir tedavi yöntemidir. Klasik masajlar lenfödemi hem tedavi etmez hemde varolan lenfödemin ilerlemesine sebep olurlar.
Manuel Lenf Drenajı/Kompleks Boşaltıcı Tedavi : ● Manuel Lenf Drenajı ● Lenfödem bandajlaması ● Cilt bakımı ● Özel egzersizler ● Kişiye özel tavsiyelerden oluşmaktadır.
LENFÖDEM SINIFLAMASI Lenfödem perimer ve seconder lenfödem olmak üzere ikiye ayrılır.
PRİMER LENFÖDEM : Gelişimsel bir bozukluk sonucunda oluşmaktadır. Kişideki lenf damarları ve/veya lenf düğümlerinin displazisinden (bozukluğundan) kaynaklanan taşıma kapasitesinin azalması sonucu oluşur.
Tedavisi: Primer lenfödem hastalarında Manuel Lenf Drenajı / Kompleks Boşaltıcı Tedavi uygulanmaktadır. Tedavinin süresi enaz 45 dakika olmalıdır. İdeal tedavi süresi 60 dakikadır. Tedavinin sıklığı, boşaltım fazı hergün, koruma fazı haftada 1,2,3 kez uygulanmalıdır. Boşaltım ve koruma fazına eşlik edecek diğer uygulamalar: -Kompresyon *Boşaltım Fazı – Lenfödem Bandajlaması *Koruma Fazı – Kompresyon Çorabı Basınç sınıfı 3-4 -Kompresyonda yapılacak solunum egzersizleri ve hastanın yaşam tarzına uygun tavsiyeler. Fizyoterapist hastayı hergün ölçümleyerek değerlendirir ve tedavi fazlarının sıklığını en uygun şekilde seçer. !!! UNUTMAYINIZ : Primer lenfödem tedavi edilmediği ve tedavi sonrasında önerilen tavsiyelere uyulmadığı sürece iyileşmez. Yanlış yapılan tedavi ve uygulamalar ( çeşitli masajlar vb teknikler )lenfödemi tedavi etmediği gibi mevcut lenfödemin artmasına sebep olur. Lenfödemin tedavisine en erken dönemde başlanmalıdır. Kaybedilen zaman tedavinin uzamasına ve iyileşme oranında düşmelere sebep olur. Lenfödemin her zaman protein bakımından zengin ve progresyona (ilerlemeye) meyilli ödemler olduğu unutulmamalıdır.
SECONDER LENFÖDEM: Tamamen sağlıklı lenf sisteminin sonradan hasar almasından kaynaklanan ve geridönüşümü olmayan lokal bölgede lenf akım engelinin oluşmasıdır. Etkilenen bölgeye ve hasarın şekline göre, yüksek oranlı proteinli, progresyon(ilerleyici) eğiliminde kronik ödem oluşur. Tedavi edilmezse geri dönüşümsüz hasarlara sebep olabilir.
SECONDER LENFÖDEMİN NEDENLERİ ● Skar oluşumlu damar enflamasyonu ● Bakteriler,virüsler,mantarlar ●Parazitler (Filariasis) ● Yanıklar, asitli yanıklar ● Açık yaralanmalar ● Tıbbi tedavi sırasında lenf nodu rezeksiyonu ve kanser tedavisinde lenf damarlarına uygulanan radyoterapi, ● Venöz sistemde ameliyat sonrası hasarlar ● Liposuction (vücüttan yağ dokularıyla birlikte bir miktar lenf damarlarıda alınır )… Seconder lenfödemin oluşmasına neden olurlar.
UYARI: IŞIN TEDAVİSİ VE MANUEL LENF DRENAJI ● Manuel Lenf Drenajı ışın tedavisi öncesinde kullanılmaz. Tıbbi tedavi süreci tamamlanmadan kesinlikle yapılmamalıdır. İstisna : Hasta terminal dönemde ise uygulanabilir. ● Manuel Lenf Drenajı ışın tedavisi sürecünde uygulanmaz. Tedavi bölgesinde kontrendikedir. Tedavi bölgelerinin dışında sadece doktorun özel isteğine göre uygulanır. ● Manuel Lenf Drenajı ışın tedavisinin sonrasında, son tedavi seansından en az 6 hafta sonra ve tedavi bölgesinin ayrıntılı muayenesi sonrasında uygulanmaktadır. |
5098 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |